Recept na omáčku z máslové dýně podle Farmy Oucmanice
Tento recept mě napadl na začátku září, kdy se začínají sklízet dýně. Omáčka je příjemně jemná a hodí se do těstovin a rýže. Může mít vícero podob. Záleží jestli jí budete chtít mít víc rajčatovou nebo paprikovou. Omáčka je bezlepková a může být vhodná i pro vegany.
Poměr si můžete upravovat podle toho co máte raději. Já mám raději omáčku více rajčatovou.
Co na ní budete potřebovat:
- 1 Máslovou dýni
- 4-5 Rajčat
- 2-3 Papriky
- 2-3 Cibule
- 1 celý česnek
- 1 Smetanu 30-40% (Můžete nahradit veganskou)
- Sůl
- Pepř
Nejprve si připravíme skleněnou pečící mísu s poklopem. Do ní začneme postupně dávat nakrájenou zeleninu. Já vždycky začínám tím největším, takže máslovou dýni zbavíme slupky, vnitřku a nakrájíme na kostičky. K tomu přidáme rajčata, která nakrájíme na čtvrtky. Papriky zbavíme vnitřku a podélně nakrájíme. Cibuli sundáme slupky a nakrájíme na čtvrtky. Česnek rozebereme a sundáme slupky a přidáme takto celý do mísy.
Na mísu plnou zeleniny dáme poklop a dáme do trouby. Pečeme zhruba na 180° na horkovzduch (Klidně by šlo na spodní/horní ohřev, ale bude to trvat déle). Zelenina nejprve pustí šťávu a potom se začne vařit. Chvilku to necháme povařit až začne štáva houstnout/karamelyzovat. V tu chvíli sundáme víko a propečeme do zlatova. Až bude směs propečená vyndáme z trouby a přendáme do hrnce. V hrnci to rozmixujeme tyčovým mixérem a znovu to dáme vařit. Během probublání, přidáme ještě smetanu pro jemnější nádech, osolíme a opepříme. Celé to necháme ještě chvilku povařit a omáčka je hotová. 😊